ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > TEKEL işçilerinin durumuna ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni


15/12/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Ülkemizin en büyük kurumlarından, en çok katma değer üreten işletmelerinden, en fazla istihdam sağlayan tesislerinden, doğrudan yüz binlerce, dolaylı olarak milyonlarca insanın ekmek kapısı konumundaki TEKEL İşletme ve Tesisleri hiçbir ekonomik getirisi olmadan ve yine hiçbir sosyal fayda sağlamadan özelleştirme kapsamında satılmıştır..

Bu satışla birlikte on binlerce işçimiz kaderine terk edilmiştir. Kimileri bir dilim ekmeğe muhtaç olmuş, kimilerinin aileleri parçalanmış, kimileri yarına dair umudu kalmadığı için hayata küsmüştür. British American Tobacco’ya (BAT) yapılan bu satışın ardından bir çok yerdeki tütün işleme fabrikaları da kapatılmıştır. Özel sektörün daha verimli çalışacağı, daha karlı üretim yapacağı, dolayısıyla daha çok vergi ödeyecekleri, bunun yanında hiçbir işçinin sokağa atılmayacağı gibi gerekçe ve vaatleriniz ile bugün yaşanan tablo yüzde yüz zıt duruma gelmiştir.

TEKEL gerçeği de bunlardan biridir. TEKEL’in Adana’daki satılan fabrikasında bugün bir tek makine bile kalmamış kapısına kilit vurulmuş, yüzlerce çalışan kaderi ile baş başa bırakılmıştır. İşten ayrılmış, zorunlu emekliliğini istemiş yada başka yerlerde hayat mücadelesine girişmek zorunda bırakılmış olanlar hariç, şu anda sadece Adana’da 400, ülke genelinde ise 12 bin civarındaki TEKEL çalışanı diken üstündedir. Yaklaşık 1.5 yıldır yaprak tütün işletme tesisleri yada benzer tesislerde hiçbir üretim yapmadan maaş almanın ezikliğini yaşayan bu insanlar, bu ayın sonunda iş akitlerinin tamamen feshedilerek kapı önüne konulacak olmanın ciddi sıkıntısı ve stresi içindedirler.

Hemen her gün bize bu konuda yoğun şekilde şikayet ve yakınmalar gelmektedir. Kendilerinin 4-C kapsamında başka kamu kurumlarında çalıştırılacaklarını belirten vatandaşlarımız, bir yılda sadece en fazla 10 ay gibi geçici işçi statüsünde istihdam edileceklerini, maaşlarının 650 liraya düşürüleceğini ifade etmektedirler. Halen aldıkları ücretler ile bile geçinemeyen işçilerimizin bir anda 650 liraya gerileyen bir ücret ile nasıl geçinecekleri hususunda eminim ki bir formülünüz vardır.

İşçi vatandaşlarımız bu yılın sonunda yapılacak olan tasarrufla çok ciddi şekilde mağdur olacaklarını belirtmektedirler. Onlar böylesi bir yaklaşımın kendileri için bir zulüm olacağını ifade ederken, çözüm olarak ise, tazminat istemediklerini, Hükümetinizden özlük haklarının korunarak yine transfer edilecekleri başka bir kurumda çalışmak istediklerini beklemektedirler. Ayrıca şu mesajı da iletmemizi istemektedirler; “Bize dayatılan ‘ölme sürün’ formülünü kabul etmiyoruz. Bizler çalmadık, çırpmadık. Alnımızın akı ve alnımızın teri ile ülkemiz için emek verdik, ömür tükettik. Bizler Mehmetçiğe, polise silah sıkmak için dağa çıkmadık. Kahramanlar gibi karşılanan dağa çıkanlar ve onların hamilerine gösterilen ilgi ve şefkat, namusu ile çalışan bizlerden neden esirgenmektedir?”


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Adana’daki ve ülkemiz genelindeki TEKEL mağduru işçilerin yaşadığı sorunlardan haberdar mısınız?

2- Bu mağdur işçilerin 4-C kapsamında değil de özlük haklarının korunarak başka kurumlarda çalıştırılması hususunda bir çabanız olacak mıdır?

3- Şayet böyle bir tasarruf yoluna gidilmeyecekse, 12 bin işçiyi mağdur etmeyecek başka bir çıkış yolunuz var mıdır?

,